Om jouw e-bike in top conditie te houden heeft Cyclon een stappenplan gemaakt. Dit begint met het goed onderhouden van je fiets door hem regelmatig te reinigen en de ketting te smeren. Alle genoemde materialen zijn verkrijgbaar in onze winkel.

 

Voordat je begint met het schoonmaken van je E-Bike en het smeren van je ketting is het belangrijk om de accu te verwijderen. Dit om te voorkomen dat deze aangetast wordt.

Stap 1: Reinig je E-Bike

Nadat je de accu verwijderd hebt, begin je met het reinigen van je E-Bike. Dit kan gedaan worden met water, een spons en een fietsreiniger. Wij raden de Cyclon E-bike Cleaner aan. De E-Bike cleaner is een product in een spuitbus dat je, zonder water te gebruiken kunt inzetten om je frame en je stuur te reinigen. Zo ben je er zeker van dat er geen water op je contactpunten komt. Deze contactpunten zorgen ervoor dat jouw fiets wordt verbonden met de accu en die wil je natuurlijk niet aangetast hebben.

De E-Bike cleaner gebruik je als volgt:

 1. Spray de cleaner van ca. 20 cm op het frame*;
 2. Laat de spray één minuut intrekken (bij hardnekkig vuil wat langer);
 3. Veeg na deze minuut de spray van je frame af.

*niet in directe zon gebruiken

Stap 2: Smeer de ketting van je E-Bike

Dichte kettingkast

Vervolgens is je ketting aan de beurt. Het merendeel van de E-Bikes heeft een dichte kettingkast die je ketting beschermt tegen de weersinvloeden. Dan is het alleen een kwestie van de ketting smeren. Bij een dichte kettingkast gaat dit het makkelijkste met de Cyclon E-bike Chain Lubricator.

 1. Spuit de Chain Lubricator op de ketting, terwijl je deze draait. Er zit een rietje bij de Chain Lubricator en in een dichte kettingkast zit vaak een om deze in te steken.
 2. Laat de Lubricator een aantal minuten intrekken;

Nu is je ketting klaar voor de volgende rit!

Open kettingkast

Heb je een open kettingkast, waardoor de ketting wel lijdt onder de weersomstandigheden, dan is het verstandig om je ketting eerst te ontvetten. Dit zorgt voor een ketting die langer schoon blijft en minder vuil aantrekt. Het schoonmaken van de ketting doet je met de Cyclon Bionet. Deze is biologisch afbreekbaar en tast je E-Bike niet aan.

 1. Spray de Cyclon Bionet op een doek;
 2. Draai de ketting door de doek. Je ziet dat het vuil er gemakkelijk afgaat;
 3. Spoel de ketting altijd af met water (gebruik geen hogedrukspuit);
 4. Droog daarna de ketting;
 5. Spuit de Chain Lubricator op de ketting, terwijl je deze achteruit draait;
 6. Laat de Chain Lubricator een aantal minuten intrekken en verwijder daarna het overtollige smeermiddel door je ketting door een doek achteruit te draaien.

Nu is ook jouw ketting klaar voor je volgende rit!  

Snaar

Een snaar (of belt) hoeft in tegenstelling tot een ketting niet gesmeerd te worden. Bij gebruik in de herfst, winter of op een modderige ondergrond is het wel van belang om de snaar af en toe met een doek of borstel schoon te maken. Hiermee voorkom je geluidjes en extra slijtage aan de snaar.

Stap 3: Bescherm de contactpunten van je E-Bike

Het onderhouden van de contacten van je E-Bike is belangrijk om de elektrische verbinden en de contacten te beschermen. Hiervoor is de Cyclon E-bike Connection Spray perfect. Deze spray voorkomt, bij regelmatig gebruik, roestvorming en droogt snel op zonder resten achter te laten.

Je gebruikt de Connection Spray zo:

 1. Spray de contactpunten in met E-Bike Connection Spray en laat het enkele minuten intrekken;
 2. Haal eventueel de overtollige spray weg met een schone poetsdoek;
 3. Sluit de verbindingen weer aan.

Stap 4: Bescherm het frame van je E-Bike

Uiteindelijk is je hele E-Bike schoon, maar je wilt natuurlijk dat deze ook langer schoon blijft. Dit kan met de Cyclon E-bike Protector. Dit maakt jouw frame vuilafstotend en het geeft een tijdelijke bescherming aan elk soort frame.

Je gebruikt de E-Bike Protector zo:

 1. Te behandelen oppervlakte licht insprayen;
 2. Met een licht vochtige doek verdelen;
 3. Met een droge goed vocht absorberende doek uitwrijven.

Stap 5: Controleer je bandenspanning

Controleer de banden en pomp ze regelmatig op. Vooral als de fiets een tijdje heeft stilgestaan lopen de banden sneller leeg. Zachte banden zorgen voor extra rolweerstand, meer slijtage en minder kilometers per acculading. Op de zijkant van de buitenband staat de juiste bandenspanning in bar en psi.

Stap 6: Controleer je remblokken

Inspecteer de remblokjes op slijtage. Bij elektrische fietsen slijten de remblokjes sneller dan bij gewone fietsen. Niet alleen velgremmen, maar ook schijfremmen maken gebruik van remblokken. Indien je de remblokken niet op tijd vervangt kan de velg of schijf schade oplopen.

Piepende remmen of verminderde remkracht kan een indicatie zijn dat de remblokken aan vervanging toe zijn.

Let op: maak velgen en remschijven alleen schoon met water. Gebruik van verkeerde producten kan leiden tot piepende remmen en verminderde remkracht.

Als je deze zes stappen doorloopt, blijft je E-Bike in een goede staat wat je een langere levensduur oplevert en daarnaast kosten bespaard!

Wil je meer weten over de producten voor jouw E-Bike? Kom langs in onze winkel voor meer informatie.