Bent u ondernemer of ZZP’er? Dan heeft u de mogelijkheid om met belastingvoordeel een elektrische fiets, speed pedelec of elektrische bakfiets aan te schaffen. Naast de eventuele BTW-aftrek, zijn er in totaal drie regelingen waar u mogelijk gebruik van kunt maken. Welke regeling u kunt gebruiken hangt af van uw bedrijfssituatie en de fiets die u kiest.

Uw voordeel kan flink oplopen op de aanschaf van een elektrische fiets (tot 25%), speed pedelecs (meer dan 40%) of een elektrische bakfiets (meer dan 50%). Het is dus zeker de moeite waard om de mogelijkheden met uw boekhouder of accountant te bespreken.

 

 

KIA

Om in aanmerking te komen voor de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) moet u een minimaal bedrag van € 2.401 investeren in bedrijfsmiddelen voor uw onderneming. Ook een fiets van de zaak behoort hierbij voor ZZP’ers tot de mogelijkheden.

Bij een investering tussen € 2.401 en € 59.170 is de investeringsaftrek 28% van het investeringsbedrag. Dit houdt in dat u voor de KIA 28% van de investering in een elektrische fiets van uw fiscale winst af mag trekken. Waardoor u de fiscale winst van uw onderneming omlaag brengt en dus bespaart op inkomstenbelasting.

Meer informatie Belastingdienst

MIA

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) kan gebruikt worden voor speed pedelecs en elektrische bakfietsen. Met de MIA heeft u het voordeel van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag. De Mia komt bovenop uw gebruikelijke investeringsaftrek.

  • Een speed pedelec komt voor 50% van het investeringsbedrag in aanmerking voor de MIA van 13,50%.
  • Een elektrische bakfiets komt voor het volledige investeringsbedrag in aanmerking voor de MIA van 36%.

 

Meer informatie Belastingdienst

VAMIL

Ook de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) kan alleen gebruikt worden voor speed pedelecs of elektrische bakfietsen. Via de VAMIL mag u een deel van de aanschafprijs willekeurig afschrijven.

  • Een speed pedelec komt voor 50% van het investeringsbedrag in aanmerking.
  • Bij een elektrische bakfiets komt het volledige investeringsbedrag in aanmerking.

 

Meer informatie Belastingdienst

Aandachtspunten
  • Informeer altijd bij uw accountant/boekhouder naar de mogelijkheden die bij u van toepassing zijn.
  • U moet binnen drie maanden na aanschaf de fiets aanmelden via de website van RVO voor de MIA en VAMIL regeling.
  • U kunt alleen nieuw aangekochte elektrische fietsen aanmelden.

 

Wij helpen u graag met het vinden van de juiste elektrische fiets, speed pedelec of elektrische bakfiets!